jesenik29.jpgTak plánovaný záver Busíkovej sezóny – účasť na zraze vzducháčov v Jesníkoch – vyšiel. A nielen to. Prebehlo aj prvé testovanie nezavislého kúrenia a zbežný prieskum severnej Moravy, kde Busík ešte nemal tú česť 🙂 Busík bol na ozdravnej kúre v Žiline dlhšie, ako som očakával, zato sa dočkal veľkého množstva opráv a vylepšení. Tie budem museť spracovať ako samostatný event do rubriky “A je to”, čo sa mi momentálne ešte nechce – veď nás čakajú dlhé jesenné večery.. Teraz treba podať info a svedectvo o misii samotnej, pikošky ako prúd benzínu tečúci do interiéru a unikajúci plyn necháme na neskôr 🙂

27.9.2007 Vláčikom na Konzulát do ZA

Takže, aj keď Bus podstupoval upgrade, hviezy nakopniec zariadili (alebo Konzul? :), že sme mali priam perfektný tajming – vo štvrtok do ZA vlakom po Busa a v piatok dopoludnia odjazd smer Makov na Moravu!

28.9.2007 Žilina – Kouty nad Desnou

Zo Žiliny sme vyrážali za dažďa, ale už v Baskydách za to začalo trhať. Neodpustili sme si prestávku na hranici, colníci sa tvárili, že sme už v Schengene 🙂 Jesenné farby lesa boli úžasné, energia prúdila.. Išiel som cez Rožnov pod Radhoštěm, veľmi pekné miesto, treba tam ísť niekedy na celý deň. Ďalej na Nový Jičín, Fulnek a Vítkov, zväčša mimo hlavných ťahov. Chcel som na miesto zrazu doraziť ešte za svetla, lebo mi po Konzulovom zásahu do poistkovej skrine nešli diaľkové svetlá, ale to sa nepodarilo, aj vďaka našim viacerým zastávkam ;)) Takže na Šumperk som už išiel za tmy, a až vtedy som si uvedomil, aký tažký hendikep je nemať diaľkáče. Cítil som sa jak invalid, na tamojších serpentínach som sa šuchtal 30 kmh – smrť v očách a hoviril si len jedno – dojsť do cieľa! Naštastie nová Truma krásne kúrila a v Busíku bolo teplúčko, hoci vonku v tom čase panovala večerná studená pľúšť. Na mieste nás už vítal Kaco s Komárom, ktorí došli s rodinami a svojimi prívesmi. V tom Komárovom sa parádne chlastá 😉

29.9.2007 Zraz – Jeseník `07

V sobotu boli rôzne zrazové akcie, očumovanie, kšeftovanie s dielami, závody a aj nejaký kultúrny program 😉 Pri očumovaní ma dostali 3 krásne busy – jeden bol chalanisko s BatmanBikeBusom, druhý bola dokonalá T1 z Ústí nad Labem a tretí bol klenot – štýlovo urobená tmavo zelená T2, ktorá mala nielen vyladený motor, ale viaceré detaily, vnútri aj zvonka, ktoré potešili oko. Nechýbala spoločná jazda v kolóne do Šumperku – na to som sa najviac tešil 🙂 Je to fajn pocit, taká komunitná spolupatričnosť. Na záver zrazu bol ohňostroj – toš takýto veľkolepý štýl to máva v Jeseníkoch. Neviem prečo, ale nostaligicky som si spomenul na zrazy v Podmitrove a až dodatočne ocenil ich pohodovú, komornú atmošku.. to sú zrejme tie “little differencies” madzi chrobákarmi a busákmi. Ešte jeden emocionálny zážitok – Želvákovi Bobovi zdechla bugina. Bolo mi to veľmi ľúto a myslím, že som nebol jediný..

V nedeľu po ranajkách bol čas vyraziť na potulky po regióne. Účastníci zrazu mali možnosť ísť autami ku vrchnej nádrži prečerpávacej vodnej elektrárne Dolné Stráně. Znelo to zaujímavo a mal som dilemu, či sa zúčastniť alebo ísť na vlastnú päsť na Praděd. Ale chcel som vyraziť skorej ráno a byť už nezávislý od hromadnej organizácie, takže zviťazila voľba Praděd. Najkratšia cesta tam viedla cez Červenohorské sedlo – na mape to bola pekná serpentínová cesta, druhá možnosť bola obísť celý masív zdola, čo by o nejakých 30 km viac. Po výjazde do sedla nás hore čakala tabula – Rekonstrukce! Vjezd zakázán! Čo už? Risk je zisk (niekedy:) a tak sme mali terénnu vložku – prejazd busom cez 5 km dlhé stavenisko firmy SKANSKA. Adrenalín pur – nielen kvoli hroziacim fízlom a masnej pokute, ale hlavne pri obchádzaní pracujúcich bagrov, buldozérov a rýpadiel a brodení 30 cm bahnom 🙂 Až doma som zistil, že z prejazdu nie sú fotky – asi sme boli obaja dosť pokakaní, aby nás napadlo fotiť.. 😉

Na Praděde bolo pekne, dokonca som mal ako na dlani prečerpávačku a podarilo sa mi odfotiť zopár chrobákov, ktoré sa dajú rozoznať ako malé bodky. Po celodennom pohybe na čertvom vzudchu sme sa podvečer presunuli smer Olomouc, nakúpili zásoby a večer som to zapichol na starobylom námesí v Kroměříži. Busík potom veľkoryso privítal dvoch cestovateľov, ktorí sa ukonaní ale spokojne uvoľnení (moravské vínko;) priplichtili zo štýlovej vinárničky a blažene odpadli do hajan..

1.10.2007 Kroměříž

Je to ozaj pekné mestečko, vedel som akurát, že tam sú nejaké hradby pri rieke Morave. Vykľul sa z toho zámok patriaci cirkvi s nádhernou záhradou, ktorej jedna strana je tvorená riekou Moravou. Tá zabezpečuje aj vodu v systéme kanálov po celom parku – ziaľ boli vypustené – žeby málo vody alebo údržba? Aj staré mesto okolo námestia bolo pekne upravené a zrekonštruované.. Podobný spirit ma nedávno potešil v novozrekonštruovanej Skalici.

1.10.2007 Luhačovice

Prechádzať cez Uherské Hradistě a nezájsť do Luhačovíc by bol hriech. Pekné kúpeľné mestečko, kde sa výrazne podpísal známy prvorepublikový slovenský architekt Jurkovič. Glgli sme si liečivej vody, zakúsli do oblátky. Nevdojak sa vynorila parelela s Tr. Teplicami a natisla sa otázka, prečo slovenskí komunisti boli väčší pamrdi ako tí českí a zničili toho väčšinou viac.. žeby kvôli jasne vyššej kultúrnej a vzdelanostnej úrovni čechov, ako je tomu mimochodom dodnes? hm..