03042006116.jpgAko to uz chodi, bol som donuteny pricuchnut k dalsej specialitke a to je nadstavenie predzapalu a odtrhu. Cela operacia bola pomerne jednoducha no vyzadovala zasach so specialnym vybavenim ako je merac stupnu uhla odtrhu a potom stroboskopicka lampa, ktora zabezpecila kontrou vymedzenia predzapalu. Viac menej je to robota pre makaca ktory tie veci ma a je mu v tom jasno. Ivo v tom jasno mal a busik startuje na mikrootocenie kluca 🙂

no images were found

Uhol styku kontaktov prerušovaca kontrola

Pre exaktne nastavenie kontaktov prerušovaca by bol vhodný odborný merací prístroj na toto meranie. Tento prístroj prnúka aj jednu výhodu, že aj pri lahko spálených kontaktoch vie nastavit pomerne presne požadované hodnoty. Pri použití tohto prístroja ho treba zapojit podla návodu na obsluhu.

Kontrola s prístrojom na meranie uhla styku kontaktov prerušovaca:

·    naštartovat motor a nechat ho bežat pri cca. 1000 ot/min. Odcítat uhol styku kontaktov.

·    naštartovaný motor nechat bežat s dvojnásobnými otáckami. Ukazovatel na uvedenom prístroji sa nesmie odchýlit o viac ako + – 1° od predtým nameranej hodnoty.Väcšie odchýlky poukazujú na opotrebenie vo vnútri na hriadeli rozdelovaca. V takom prípade je potrebné rozdelovac vymenit.

·    namerané hodnoty treba porovnat s predpísanými: predpísaná hodnota 44° – 50° (50% – 56%)

hranice opotrebenia 42° – 58° (46% – 64%)

To ukazuje na to, že na nastavenie predpísaných hodnôt sú nové kontakty prerušovaca a že opotrebené kontakty netreba nastavovat kým ležia v hraniciach opotrebenia.

Uhol styku kontaktov prerušovaca nastavenie

·    zhodit ciapku rozdelovaca a zdemontovat palec rozdelovaca.

·    upevnovaciu skrutku (a) povolit. Pri otáckach motora (štartovaním) menit odstup kontaktov so skrutkovacom, až kým nerací nástroj neukáže správnu hodnotu (44° – 50°).

·    skrutku pritiahnut a skontrolovat, ci sa pri tom uhol styku kontaktov nezmenil.

·    rozdelovac skompletovat a uhol styku ešte raz skontrolovat pri bežiacom motore.

·    nastavit okamih zápalu!

Okamih zápalu nastavenie so skúšobnou lampou

·    pred nastavením okamihu zápalu je potrebné nastavit kontakty prerušovaca.

·    k nastaveniu okamihu zápalu bude potrebná skúšobná lampa.

·    lampu treba zapojit na svorku 1 zapalovacej cievky a na kostru. Lampa sa musí zasvietit v momente zápalu.

·    zhodit z rozdelovaca ciapku.

·    zapnút zapalovanie. Klukový hriadel otácat klinovým remenom tak, aby sa zodpovedajúca znacka na remenici kryla (lícovala) s deliacou rovinou bloku motora a aby palec rozdelovaca smeroval na znacku pre prvý valec na obvode puzdra rozdelovaca.

·    povolit rozdelovac (svorkové spojenie).

·    ak sa lampa pri zhodovaní oznacenia na remenici, deliacej rovine motora a palca rozdelovaca nerozsvieti, treba rozdelovac otácat v smere hodinových ruciciek, až kým nebudú kontakty prerušovaca zatvorené. Potom otácat pomaly dolava, kým sa nezacnú kontakty otvárat a lampa nezasvieti.

·    svorkové spojenie rozdelovaca pritiahnut a nastavenie zapalovania ešte raz preskúšat

·    Okamih zápalu je správne nastavený vtedy, ak pri pomalom otácaní klukovej hriadele

v pracovnom smere lampa zasvieti presne v momente (okamihu), ked sa so zodpovedajúci zárez na remenici kryje s deliacou rovinou motora a palec rozdelovaca ukazuje na znacku na obvode puzdra rozdelovaca.

POZOR: nastavenie okamihu zápalu so skúšobnou lampou slúži len k neodkladnému nastaveniu zapalovania. Toto nastavenie musí byt v každom prípade preskúšané so stroboskovou lampou.

·    nasadit ciapku rozdelovaca.