podbanske18.jpgOpäť nádherný, predĺžený víkend 🙂 V piatok večer odjazd z Blavy s piatimi osmičkami na tachu, hody na Radave aj so zaujímavým pokerovaným anglánom Elliotom, a v sobotu okolo obeda s doplnenými zásobami z úrodnej dolniackej zeme, výjazd na sever – smer Podbanské!

7.7.2007 Radava – Podbanské

Z konzulátu v Žiline došla správa – Kulaťák s rodinkou došiel na 3 týždne na Podbanské! Takže spojiť dedinské hody s výjazdom do Tatier bola jasná volba, zvlásť keď po upršanom týždni hlásili na víkend slnečné počasie. Vybral som sa cez Krupinu na Zvolen, pre mňa nová trasa, ale nesklamala. Pri cestovnej rýchlosti 50-70 kmh sa dalo neustále kochať prírodou. Je pekné, ako sa to smerom na sever mení, terén sa vlní viac a viac, vystupujú vrchy, prehlbujú sa doliny. Po občerstvovacej pauzičke na Čertovici to bola hodinka na Podbanské. Násjť Konzulovho zeleného Busa v chatárskej oblasti si vyžiadalo trochu blúdenia, ale nakoniec sa podarilo. Konzul s Kulaťákovcami došli na Syncre až za tmy, boli sa kúpať v Permone. Privítal som ich rozrobeným ohňom, pri ktorom sa popíjalo a debatilo. Po polnoci som zapol v mojom Buse požičaný Konzulov fúkač. Pochopil som, že nezávislé kúrenie je “must” a žiaľ aj to, že môj Ebík mi je na <> a budem sa musieť poohliadnuť po nejakom Trumatiku. Medveďe v noci neboli 😉

8.7.2007 Skalnaté pleso

Vstať ráno na podhorí Tatier, umyť si zuby v zurčiacom potoku a vnímať majestátnosť toho zázraku okolo je fakt pecka.. čas prestáva byť lineárny..Ale späť dole, kafíčko a výdatné raňajky a potom výjazd smer Lomnica.

Prvý krát v živote som platil v Tatrách parkovné, ale čo by človek nedoprial Busovi.. Za zlodejskú cenu 160 korún mi však ujo parkoviskár v Lomnici povedal, že mi to platí celý deň aj v iných mestách Tatier. Dali sme lanovku na Lomnické sedlo, konečne som si omrkol naživo tú zjazdovku, na ktorú ma stále láka Alex na veľkonočnú lyžovačku. Asi pôjdem 😉 Po ceste z Lomnice sme sa stavili najesť v Smokovci. Keďže som mal platný parkovný lístok, suverénne som to drbol rovno pred Grand – a ani pes po mne neštekol, nikto nežiadal lístok, čo ma spravodlivo rozčertilo :-)) Smokovec v poho, celkovo už začína byť vidieť v Tatrách, že žraloci investujú.. Zo Smokovca ešte bazénik v Permone a čistučkí vyvoňaní k večernému ohníku, klobáska, pivečko, debata s novoprijduvšími Multíkovcami a buvi buvi.. Medveďe v noci neboli 😉

9.7.2007 Prosiecka dolina a Konzulát v Žiline

V pondelok sme cestou z Tatier zvažovali Tatralandiu pri Mare, ale keď som to videl zblízka, prešla ma chuť. Radšej sme pokračovali v prieskume ďalej okolo Mary a skončili v dedinke Prosiek. Teta pakroviskárka nám prezradila, že je to taká hodinka k vodopádu. Od rána pršalo, ale keď sme zastali v Prosieku, prestalo. Také znamenie treba využiť, toš sme nabrali bundy do ruksaku, vibramy na nohy a vydali sa dolinou. Výstup trval hodku a pol, ale oplatilo sa 🙂 Na polceste nazad dolinou sme zmokli do nitky, ale prívetivý suchý Busík nás zachránil. Suchí a príjemne unavení sme sa boli obžrať na salaši v Likavke (fuj, na bryndzové pirohy som vyslopal dva veľké poháre kyslého mlieka 🙂 a potom som už frčal do Žiliny, kde ma mala čakať záhradka, ktorú mi na objednávku zhotovuje Konzul.

Záhradka sadla “jak riť na šerbel”. Konzul je proste profík. Prediskutovali sme akurát hrúbku latiek, ktoré pôjdu na zadnú časť záhradky, inak nebolo čo riešiť. Navečer nás Konzul s Terkou vypravili, a mňa čakalo 200 km považím do BA. Bolo to dosť hnusné, lebo už od Dubnice lialo, ale došli sme ok. Busík je charakter, hoci sa zo zadného ložiska ozýva hukot a brzdy idú tak na 30%, doviezol nás zdravých a vyšantených domov.
Vďaka všetkým zúčastneným a poklona Busu! A medveďom 😉

Pandero