xorvacko2009_095Hašler zdolal Dubrovník! Áno priatelia, bolo to veľmi milé prekvapenie 🙂 Po minuloročnom návrate z Chorvátska bol busík na jeseň v oprave v servise “U Konzula”. Konzul vymenil pakne a valčeky na zadných brzdách, opravil plynový pedál a zopár drobností. Toto leto, pred tripom do HR dostal busík ešte novú batériu. Po GOčke “kasne” na jar som už v lete nestihol dať opraviť dlhodobý technický problém – chronické hučanie prevodovky (alebo diferáku), kotré trvá od kedy busíka mám. Takže tento rok som vyrážal s malou dušičkou, rátajúc s alternatívou, že nazad pôjde Hašler na odťahovke.

Keďže Hašler sa opäť prejavil ako charakter, bolo nám umožnené zažiť nádherný roadtrip po Chorvátskom pobreží až dole do Dubrovníka a cez ostrovy nazad. Išiel som klasickú trasu, večer cez Maďarsko na juh. Keďže tento výjazd som od začiatku plánoval ako “very easy”, v klídku bez naháňačiek, tak som zavelil spaciu prestávku na prvom odpočívadle Chorvátskej diaľnice. Na druhý deň hajveja okolo Zagrebu na pobrežie, zbehnúť na Senj a človek je pri mori. Tam začala parádna jízda po pobreží, prvé spanie v Karlobagu – na verejnom parkingu na móle pred kostolom. Karlobag je ideálna báza na stret viacerých busíkov pri nejakej budúcej spoločnej jazde. Ďalšia noc v kempe – malá haluz. Sedíme v kempe, kde sa práve rozkladáme, keď prichádza Ancík na Šedíkovi!! Kukám jak puk, a…  To párik, nemčúri na peknej T2, veľmi podobnej Šedíku, ale so “zvedačkou”. Po rozhovore s nimi som sa inšpiroval nápadom ísť na Korčulu. Čo znamená ísť cez poloostrov Pelješac, ktorý je len 50km od Dubrovníka. Bolo rozhodnuté, keď už na juh, tak porádne – zdolať Dubrovník. Takže sme znova dali kompletné pobrežie, stretali a vyblikávali rôzne hippie busíky, viaceré staré nákladné obytné mercedesy túlajúcich sa travellerov (ešte tie väčšie, ako má Bachar), neuveriteľných týpkov, zastavovali sa okúpať na rôznych krásnych miestách, večerali rybky a príšerky a užívali si iný časopriestor…

Dubrovník je nádherný, “opičia dráha” ako sme nazvali cca 4km pochod po hradbách okolo historického centra je riadna štreka, zvlásť keď má človek na nohách flipflopy 🙂 Krásna je aj Korčula, z ktorej sme po dvoch večeroch strávených v nádhernom kempe v zátoke, odchádzali veľkou kompou na Hvar. Prespali sme v busíku priamo v prístave v historickom centre Stari Gradu. Večerná atmosféra týchto ostrovných mestečiek je šupa. Taký malý raj. Z Hvaru kompa do Splitu a pomaly nazad, objavy ďalších pekných miest (a busíkov) na pobreží a HAJDE dom!

Vzdávam vďaku za všetko a Hašler by mal dostať medailu 😉

Panďo