jelka06.jpgTak tento výjazd začal tým, že svagor Tóno na sobotu zvolal akciu “Halászlé”. Mal meniny a moja neter Ivka mala 10 rokov! Samozrejme, úchyl s Busom nemôže takúto výzvu nechať len tak..

22.6.2007 BA – Jelka

..a preto som zavolal Rolimu, kamošovi zo Zlatých Klasov – “Szia Roliká, kdeže je tam u vás ten drevený mlyn?” Roli dal inštrukcie a plán som mal hotový. V piatok čeknút mlyn v obci Jelka (terra incognita;-), v sobotu mulatčák u segry v Salibách no a nedeľa voľný program.
Vyrazili sme v paitok večer o 19,00, práve vtedy, keď vypukla tá tučná búrka. Na Jarošovej dva čerstvo padnuté stromy cez vozovku, na Bajkalskej 20 centi vody, autá idúce 10kmh. Tma, strašný rachot od krúpov padajúcich na strechu. Prúd vody tečúci ponad čelné sklo, kde mám zlé tesnenie 🙂 Do toho zmätené utieranie zahmlených okien. Záchrana na pumpe na Rožňavskej, kde busík pravidelne nasáva olovnatú 95ku. Bolo to clekom dobrodružné, ale nevypadni v piatok z mesta, keď sedíš v Buse s plnou nádržou! 😉

Žial fotky sú z mobilu (vyblité farby), lebo vo foťáku došli baterky. Ale dokumentace je dokumentace;) Mlyn pri Jelke ja fasa miestečko, nie len pre vodákov (júúúj, už sa teším, keď spojazdním svoj nafukovací kajak!). Aj obyčajní pocestní, resp. autorturisti si príjdu na svoje. Tým myslím parádny maďarský bufáč (2 ks pri vode), kde majú nielen dobré rybky, kvalitnú kávu (!), ale aj pivko a parádnu chladenú vodku ;-/ Na druhý deň ráno nám ujo z mlyna spravil exkurziu, dokonca spustil celý mechanizmus, dnes síce už poháňaný elektromotorom, ale čarovný. Z Jelky sme išli cez zopár pekných dedín a dali kafepauzu pri jednom ramene vedľa slnečnicového poľa. Uletel som si krásne, keď som pozoroval asi polhodinu ďalekohladom jednu kačaciu rodinku. The power of Now v praxi – mňam!

23.6.2007 Saliby

V Salibách bolo super, Tóno spravil neskutočné Halászlé, bez jedinej kosti, mal aj zásoby iných dobrôt, ktoré potešili žalúdok aj dušu. Segra Iva sa o nás pekne starala. Na oslavu nakoniec došiel kopec ľudí. Máti s Hrazdom, brácho so ženou a so svojimi dvojičkami, netere Pavla a Petra, ktorá je tiež už mamička, neskôr sa zjavil aj jej muž Robo.

24.6.2007 Orešanská priehrada, Smolenice

V nedeľu som kukol do mapy. Bolo teplo, chcelo to nejaku vodu. Po ceste bola jedna pri Orešanoch. Už minule som zistil, že v automape sú nespevnené poľné cesty označené hnedou prerušovanou čiarou – taká nás doviedla na toto pekné miestečko. Busík dostal zabrať v teréne, dali sme si obedík ála “Panďo kuchár” a cestou nazad do Blavy sme sa prešli v Smolenickom zámockom parku a potom v Modre sme fukli zmrzku.. Busík nezaváhal, všetko fungovalo, ani defekt som nedostal, aj keď stále namám zdvihák 🙂 Čo dodať? Vďaka!

Pandero